Baseball against Cancer is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grotere clinics in de Nederlandse honkbalwereld.
Al vanaf dag 1 staat voorop dat de volledige opbrengst van het evenement ten goede moet komen aan het onderzoek naar de ziekte Kanker.

Maar hoe is Baseball against Cancer eigenlijk tot stand gekomen?

Geschiedenis

 

Al jaren hadden de twee vrienden Swen Huijer en Joey van Ruth het over deelname aan Alpe D’Huzes. Joey, die op jonge leeftijd zijn vader aan Kanker verloor en Swen, die ook meerdere malen met de ziekte geconfronteerd was geweest, wilden samen iets doen in de strijd tegen Kanker.

 

In maart 2012 keerde Swen terug van zijn honkbalavontuur bij de Boston Red Sox. Dit maakte dat de vrienden zich konden inschrijven voor deelname aan de Alpe D’Huzes. In november kwam het goede nieuws dat ze waren ingeloot voor de Alpe D’Huzes 2013. De zoektocht naar donaties kon beginnen.

 

De zoektocht verliep moeizaam. In februari 2013 ontstond het idee om tegen betaling honkballessen te organiseren zodat er aan de 2500 euro sponsorgelden voldaan kon worden. Dit idee groeide met de dag en daaruit is Baseball Against Cancer voortgekomen.

 

Op 1 mei 2013 deden er maar liefst 225 kinderen mee aan een honkbalclinic op het zonovergoten honkbalveld in Hoofddorp. Zij kregen les van wereldkampioenen, Nederlands team spelers, hoofdklasse spelers en prof honkballers. Aansluitend vond in de nabijgelegen sportschool Zumba against Cancer plaats. Aan dit spektakel, waar Berry van Ruth en Nathalie Brouwer de voortrekkers van zijn, deden veel enthousiastelingen mee. De gezamenlijke opbrengst van de dag was € 4167,25.

 

Dit smaakte bij de vrienden naar meer en al gauw werd duidelijk dat Baseball against Cancer en Zumba against Cancer jaarlijkse evenementen zouden worden. Er volgde een bestickerde auto, een logo, een website en een merchandise lijn met T-shirts en hoodies.

Op 31 april 2014 was het gloednieuwe honkbalstadion in Hoofddorp gevuld met ruim 275 kinderen, ouders en opa’s en oma’s. De eerste bal werd gegooid door Timothy Broas, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Dit onder toeziend oog van de burgemeester van de Haarlemmermeer, Theo Weterings. Opnieuw was Baseball against Cancer een succes en aan het einde van de dag kon Brigitte Dubbelaar van het KWF een cheque van € 8.055,- in ontvangst nemen.


Op 6 mei 2015 was het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers voor de derde keer op rij gastheer van Baseball against Cancer. Na een adembenemende minuut stilte opende niemand minder dan KWF directeur Michel Rudolphie het evenement met een ceremoniële first pitch. Radio 1 deed op de ether live verslag van het honkbalfeest. De opbrengst van deze 3e editie bedroeg € 7410,-
In 2016 ontstonden er naast Baseball en Zumba against Cancer ook BBQ en Softball against Cancer. De groei van de evenementen zorgde voor een toename aan donaties. Sindsdien zijn de evenementen niet meer weg te denken van de jaarkalender.